Stoomplezier is er weer klaar voor. Zaterdag 2 april heb ik met succes proef gereden, en ook voor het eerst gedraaid met de Fire Dragon aan de riem voor het orgeltje.

Vaak krijg ik de vraag of het nu veel onderhoud is, zo’n stoomtrekker. Op zich valt dat best mee, een hoop dingen pak je mee met dagelijks onderhoud in het seizoen. Alle belangrijke lagers  zijn na te stellen, en waar nodig, uit te vullen met latoenkoper. Kwestie van gevoel, geduld  en een set voelermaten. Belangrijkste klus deze winter was het opnieuw schilderen van de ketelbeplating. Echter om de beplating af te nemen moest er het nodige gedemonteerd worden en dat maakt de klus toch omvangrijker dan even een blik verf openen. Ook het opnieuw aanbrengen van de biezen is tijdrovend. Omdat de platen er toch af waren heb ik ook de isolatie vernieuwd, de kurk was keihard geworden. Tenslotte heb ik nog een aantal kleine verbeteringen aangebracht, de meeste niet zichtbaar  maar ze geven mij het gevoel dat de machine nu nóg beter is dan voorgaand jaar.

Naast het rijden kan ik nu  met de Windemere ketel heet water maken voor koffie thee of soep, leuk voor een picknick of op een evenement. 
Voor die gevallen waar rijden niet mogelijk is- bijvoorbeeld grote drukte met veel publiek- heb ik wat anders bedacht.Tijdens mijn verblijf op de Great Dorset Steam Fair ben ik, geïnspireerd door de aanwezige kermisorgels op het idee gekomen een klein draaiorgel te bouwen wat ook met de Fire Dragon aangedreven kan worden. Dit is een 31 toets orgeltje geworden, wat op de ouderwetse manier papieren orgelrollen kan afspelen, zoals dat vroeger gebeurde in de Duitse kermisorgels. Ik hoop dit orgeltje rond Hemelvaartsdag in gebruik te nemen.

Een ander  leuk aardigheidje was de Fire Dragon voor de mini sleepwagen op de oldtimerdag in Balkbrug, kijk hier maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=SZqFTLcLWyM