Rode Paulien het kleine walsje, heeft een nieuw thuis gekregen bij Jacco Bergsma. Liever dan dat het walsje jaren in een hoekje stof staat te verzamelen gun ik het nu aan een paar jongelui.

 

Vaak krijg ik de vraag of het nu veel onderhoud is, zo’n stoomtrekker. Op zich valt dat best mee, een hoop dingen pak je mee met dagelijks onderhoud in het seizoen. Alle belangrijke lagers  zijn na te stellen, en waar nodig, uit te vullen met latoenkoper. Kwestie van gevoel, geduld  en een set voelermaten.

 

Om het jaar krijg ik een keurmeester van Lloyds op bezoek voor de wettelijk verplichte ketelkeuring. Dat is ook het moment om de nodige appendages te demonteren en waar nodig onderhoud te geven.

.
Voor die gevallen waar rijden niet mogelijk is- bijvoorbeeld grote drukte met veel publiek- heb ik wat anders bedacht.Tijdens mijn verblijf op de Great Dorset Steam Fair ben ik, geïnspireerd door de aanwezige kermisorgels op het idee gekomen een klein draaiorgel te bouwen wat ook met de Fire Dragon aangedreven kan worden. Dit is een 31 toets orgeltje geworden, wat op de ouderwetse manier papieren orgelrollen kan afspelen, zoals dat vroeger gebeurde in de Duitse kermisorgels. Als de rol op haar eind is spoeld deze automatisch terug zodat ik een andere speelrol in kan leggen. kijk en luister : https://www.youtube.com/watch?v=R-rGNAsUTzg

 

Naast het rijden kan ik   met de Windemere ketel heet water maken voor koffie thee of soep, leuk voor een picknick of op een evenement. 


Een ander  leuk aardigheidje was de Fire Dragon voor de mini sleepwagen op de oldtimerdag in Balkbrug, kijk hier maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=SZqFTLcLWyM

 

In de begin jaren van Stoomplezier zette ik foto's van bezochte evenementen op deze website. Daar ben ik mee opgehouden. Vóór ik zelfs maar thuis ben staan er al meer foto's op faceboek dan ik kan maken.