De basis stoommachine is een uitvinding van Thomas Newcomen  welke door James Watt geperfectioneerd is. De eerste machines werden halverwege de 18e eeuw ontwikkeld om water uit de mijnen te pompen. Dit was het begin van de industriële revolutie! Daarna hebben tientallen mensen bij gedragen aan het ontwikkelen van  steeds betere stoommachines en vandaag de dag  worden nog steeds stoomturbines gebruikt om elektriciteit op te wekken. 
In onze elektronische maatschappij is het soms een verademing om te zien hoe een zuiger stoommachine heel basic haar werk doet, puur mechanisch.

De familie Burrell was in 1770 eigenaar van een smederij in Tedford, Norfolk, Engeland, die zich vooral toelegde op landbouw werktuigen. Ik zal u de hele familie geschiedenis hier verder besparen. In 1848 maakte Burell zijn eerste stoommachine een zg locomobiel. Daarna werd de productie van lieverlee uitgebreid met stoomtrekkers, walsen, ploegmachines, weglocomotieven en de indrukwekkende kermistrekkers. Op het hoogte punt werkten er 350 mensen bij de fabriek die in 1913 maar liefst 104 machines afleverde. 
Door de eerste wereld oorlog en de opkomst van de verbrandingsmotor liep de vraag echter terug en in 1928 sloot de fabriek. Er zijn ruim 4000 stoommachines gebouwd door  CharlesBurrell&sons

De Fire Dragon is een getrouw model van een 7nhp Burrell. Deze was niet geveerd maar had wel een aandrijving op beide achterwielen met het differentieel op een tussen as. Ook zit er een liertrommel op de achteras.  Tussen 1900 en 1916 zijn er van dit type 14 machines gebouwd waarvan er 7 bewaart gebleven zijn. Als model zijn er van deze machine inmiddels honderden gebouwd en daarmee wordt de naam van Charels Burrell in ere gehouden. 
Deze Burrell is een 1 cilinder machine en heeft 2 versnellingen. De ketel wordt gevoed met een pomp, aangedreven door de krukas, en een injecteur. Ook heeft de machine een waterzuiger om de tendertank te vullen. Voor het werk” aan de riem“is de machine voorzien van een regulateur. 
De voornaamste toepassing was op het boeren bedrijf, o.a het aandrijven van de dorskast, zaagbank  en andere apparaten. Ook op het land was deze trekker te gebruiken al werd er in die tijd natuurlijk nog veel met paarden gewerkt.