Welkom op de website van Stoomplezier, een klein bedrijf, ontstaan uit een passie voor stoommachines. En waarom zou je dan niet van je hobby ook een beroep maken. Nu had ik natuurlijk voor een full scale machine kunnen kiezen maar die zijn duur en zwaar en vooral de transportkosten met een dieplader zijn hoog, iets wat uiteindelijk toch betaald moet worden. Vandaar dat ik werk met een schaalmodel, maar dan wel een grote schaal, namelijk één op drie
Deze machine is een 4" scale Burrell Agricultural Traction Engine. In het Nederlands vertaalt een landbouwstoomtrekker, schaal 1:3. Ik heb deze als bouwkit gekocht bij Steam Traction World in Engeland en in eigen beheer afgebouwd. Deze machine heeft de afmetingen van een tuintrekker, en kan op de weg 3 ton trekken! De snelheid ligt dan tussen de 4 en 8 km/u. Als je deze machine vol belast zie je in de schemering de vonken uit de schoorsteen vliegen en daar dankt zij haar naam aan “Fire Dragon”
En toen kwam Covid19 en stond alles stil, geen evenementen, niets. 10 jaar lang heb ik met veel plezier rondgereden met grote en kleine kinderen, opa's en oma's. Maar mijn passagiers anderhalve meter afstand laten houden houden in de wagens gaat niet lukken. En ondanks alle plezier met het rond rijden ga ik merken dat ik geen 20 meer ben. Daarom ben ik gestopt met het rondrijden en meer met de machine en het orgeltje op pad, iets wat de laatste jaren al in gang gezet is. Alleen voor hele speciale gelegenheden kopel in nog een wagen aan.
Tijdens mijn verblijf op de Great Dorset Steamfair in 2012 was ik gastmachinist op een grote Engelse showman ’s engine welke naast een enorm kermisorgel stond.
Vroeger werden de orgels in de carrousel aangedreven met een stoommachine , in Dorset waren er nog enkele te zien, en zo kwam ik op het idee om een klein draaiorgeltje te bouwen en dat aan te drijven met de Fire Dragon aan de riem. In 2016 is het in gebruik genomen.
Ik kom er ook graag mee op uw evenement spelen, verhoogd de sfeer! Het is een klein 31 toetsorgeltje wat geheel mechanisch speelt op papieren muziek rollen. Het volume is zodanig dat het geen overlast geeft op bv een braderie. Ik heb genoeg muziekrollen om uren te spelen zonder dat hetzelfde deuntje weer voorbij komt. Ook aan het stemmen besteed ik altijd de nodige zorg,
In bijvoorbeeld een optocht gaan het orgel achter de trekker mee samen met de waterwagen en indien nodig extra materiaal wagen.
De geintresserde toeschouwer is welkom om machine en orgel van dicht bij te bekijken, al zet ik de draaiende delen wel af.
Vooral de jeugd kan mooi zien hoe de machine en ok het orgel werkt. Bij een “full size”staan zij vaak omhoog te kijken terwijl ze nu de krukas en het drijfwerk zien bewegen, waarbij ik dan iets kan uitleggen over de werking. Ook het feit dat ik echte kolen stook (heeft u ooit namaak gezien? ) wekt meestal belangstelling op en vaak kan ik wel even een blik op het brandende vuur gunnen.